Skip to main content

About This Course

Cursul se va desfășura utilizând Linux Mint Cinnamon (ultima versiune, 18.2) ca sistem de operare instalat pe calculator (desktop /laptop), precum și una sau mai multe mașini virtuale Linux, pe care se va instala ca sistem de operare CentOs (versiunea 6.x) care va fi folosit preponderent din linia de comandă, ca server. Virtualizarea se va face utilizând Virtual Box instalat pe Linux Mint.

Linux Mint Cinnamon (ultima versiune) are o interfață grafică prietenoasă, asemănătoare cu cea a Windows-ului, ceea ce face ca adaptarea utilizatorilor veniți din lumea Windows la sistemul de operare Linux să fie naturală și fără dificultăți.

Prin folosirea celor doua distribuții de mai sus, se expune utilizatorul la două dintre cele mai mari și importante generații de sisteme de operare Linux: generația actuală, reprezentată de Linux Mint, care face parte din familia Debian și generația anterioară, reprezentată de CentOs 6.x ce face parte din familia RedHat și care este încă utilizată masiv în producție pe piața Enterprise.

În mediul Enterprise, tendința este de migrare de la generația anterioară (RedHat /CentOs 6, Debian 6/7), pe care în curs o avem reprezentată prin CentOs 6, la generația actuală (RedHat /CentOs 7, Debian 8/9) reprezentată în curs prin Linux Mint (derivat din Ubuntu, care e derivat din Debian). În acest fel, cursul acoperă situațiile de care se vor lovi în practică viitorii administratori de sistem /utilizatori de Linux ce activează în mediul Enterprise.

Desfășurarea cursului LINUX 1 – Administrator Sistem Cursul este alcătuit din 9 ședințe a câte 4 ore fiecare. Ședințele se desfășoară o dată pe săptămână în aceeași zi și la aceeași oră ca primul curs. În cele 4 ore pe săptămână are loc explicarea teoretică a noțiunilor prezente în materialul online și aplicarea practică în cadrul laboratoarelor.

Laboratoarele constau în aplicarea practică a noțiunilor teoretice. Astfel, cursanții vor avea de îndeplinit sarcini, li se va explica cum le vor putea îndeplini, apoi instructorul se va asigura că fiecare a înțeles noțiunile care se doresc a fi fixate prin efectuarea laboratorului. Se pune accent pe laborator, având în vedere că de cele mai multe ori experiența practică este cea mai relevantă.

Course Staff

Course Staff Image #1

Cosmin Miron

Instructor pentru cursurile:

  • Linux

Certificări:

  • CCNA
  • CCNA Security
  • ITIL Foundation
Enroll